Over Lfa

Een paar wetenswaardigheden over leer

Leer is een prachtig, zeer duurzaam materiaal van natuurlijke oorsprong. Door de combinatie van sterkte en souplesse kent het veel toepassingsmogelijkheden.
Wist u dat verreweg het meeste leer een hergebruikt afvalproduct is? Dat maakt dat het een relatief ecologisch verantwoord basismateriaal is voor talloze toepassingen.

Het lexicon van de International Council of Tanners, 2009 (ICT, internatoinale raad van leerlooiers) definieert het materiaal leer als volgt:
"Leer: een algemene term voor een huid of vel met de originele vezel-structuur meer of minder intact, zodanig gelooid dat het niet verrot. Het haar of de wol mag al dan niet verwijderd zijn. Leer is ook een huid of vel welke voor of na het looien gesplitst is in lagen of verdeeld in delen."

Het verwerken van leer in kleding is een bijzonder specialisme; aan materialen en technieken worden eisen gesteld die vaak afwijken van de gangbare toepassingen voor textiel. En hierin is de Lfa juist gespecialiseerd.

Over Hanneke kramers

Hanneke Kramers is al meer dan dertig jaar gevestigd als zelfstandig couturier met specialisatie leer, onder de merknaam Hanneke Kramers Couture. Haar werk is terug te vinden in de collecties van diverse grote Nederlandse couturiers en ontwerpers als Mart Visser, wijlen Edgar Vos en Frank Govers. Daarnaast is Hanneke eerstegraads bevoegd docent kunsteducatie.

Jarenlang heeft zij cursussen, lesmodules en vaklessen gegeven aan diverse modeopleidingen voor mbo en hbo, geïnteresseerden en gevorderde professionals. Hierbij kwam helaas nooit de volledige breedte aan bod van het vakgebied waar Hanneke zo een hoge mate van deskundigheid in heeft.
Daarom vond ze het hoog tijd worden voor een opleiding waarin ze alle facetten van haar passie kwijt kan. Al met al een uitgelezen kans voor iedereen die echt iets wil leren over leer!