Interview – Magazine Leather

Hanneke Kramers: Er valt veel te zeggen over “leer”, heb je even?

door MAGAZINELEATHER 8 maart 2024 Leestijd: 6 mins read

“Waarom is leer jaren later nog steeds mooi en onderdeel van de vintage mode? Kijk gewoon naar de verhoudingen en je krijgt vanzelf het antwoord. Misschien is het een icon?

In ons Magazine Leather Academy interviews hadden we een interview met Hanneke Kramers, oprichtster van LEATHER FASHION ACADEMY in Amsterdam, Nederland, over “Leather craft, garment and Education”.

Hanneke Kramers, kunnen we kennismaken met u en de Leather Fashion Academy?

Met onze passies als lederbewerkers zijn we al meer dan dertig jaar actief als zelfstandig couturier gespecialiseerd in leer onder het merk Hanneke Kramers Couture. Ons werk is opgenomen in de collecties van verschillende belangrijke Nederlandse couturiers en ontwerpers zoals Mart Visser, wijlen Edgar Vos en Frank Govers. Ik ben ook een eerstegraads gekwalificeerde docent kunstonderwijs. We delen onze kennis met een passie en missie voor leer. Al jaren geef ik lezingen, lesmodules en vaklessen in diverse modeopleidingen voor middelbaar en hoger beroepsonderwijs, geïnteresseerden en gevorderden. Na jaren op dit gebied gewerkt te hebben, vond ik dat het de juiste tijd was voor een school waar ik alle aspecten van mijn passie kon uiten en onderwijzen. En daarom is de Leather Fashion Academy een geweldige kans voor iedereen die echt iets over leer wil leren!

De Lfa: bij ons ga je van onbewust vaardig naar een bewust vaardige vakman/vrouw. We laten je talenten tot bloei komen. Je doet een schat aan kennis en vaardigheden op waarmee je zelfstandig verder kunt en waarmee je je eigen creativiteit kunt omzetten in prachtige resultaten.

De Leather Fashion Academy biedt je persoonlijke begeleiding en ambachtelijk meesterschap. Het spreekt voor zich dat we je leren om op een hoog technisch niveau te werken. Door de lesgroepen klein te houden, kunnen we de beste individuele begeleiding voor iedereen garanderen.

De Lfa is ontstaan uit: een levenslange passie voor en uitgebreide kennis van het materiaal leer. Leerbewerking is een ambacht dat bijna zo oud is als de mensheid zelf, en uit respect voor dit ambacht ligt de lat voor vakmanschap in de Lfa hoog. Aangevuld met meer dan dertig jaar ervaring met lederen couture, jarenlange ervaring en een 1e graads onderwijsbevoegdheid.

 

Wat denk je dat er over leer gezegd kan worden zonder een mode-icoon te zijn?

Er valt veel te zeggen over “leer”, heb je even? Voor mij persoonlijk is het het mooiste en fijnste materiaal dat er is. Het is natuurlijk belangrijk dat je weet waar het vandaan komt en hoe het is gemaakt, en welke looistoffen zijn gebruikt. Als je je “leer” op de juiste manier verwerkt, heb je een superduurzaam en fantastisch product of artikel dat lang meegaat.

Wat produceert Leather Fashion Academy op het gebied van leer en leerproducten?

De Leather Fashion Academy is een beroepsopleiding waar je op hoog niveau leert hoe het materiaal verwerkt moet worden tot mooie producten, zoals kleding, accessoires, schoenen, tassen enz. De belangrijkste specialisatie van de Lfa ligt op het gebied van kleding. Van patroontekenen tot het vervaardigen van allerlei soorten kleding in “leer”. Zo is er het werk van de studenten, dat hun eigendom blijft. Maar op speciaal verzoek is er de mogelijkheid om je eigen kledingstuk te laten maken door Hanneke Kramers zelf.

Werken jullie samen met universiteiten op het gebied van onderwijs?

De Lfa wordt vaak gevraagd om gastcolleges te verzorgen bij verschillende onderwijsinstellingen en brancheverenigingen, zoals bij de:

  • Hoge school van de kunsten Utrecht, Nederland
  • Meester opleiding coupeur, Amsterdam, Nederland
  • Stylingacademie Artemis, Amsterdam, Nederland
  • B-model Nederland
  • Branche mode en ambachten’ Nederland
  • Cursustassen maken Den Haag,
  • AMFI, Amsterdam

Wat vind je ervan dat Leather Fashion een icoon in de modewereld is geworden in vergelijking met de jaren 80?

Persoonlijk geef ik niet om icons. Eigenlijk moet je eerst de vraag stellen “Wat is een Icoon”? te beantwoorden. Een icoon in de mode kan iets of iemand zijn die een rolmodel of boegbeeld is, positief of negatief. Als iets goed en mooi is voor mij, dan heeft dat alles te maken met verhoudingen. Waarom is iets jaren later nog steeds mooi of goed en op een dag onderdeel van mooie vintage mode? Kijk gewoon naar de verhoudingen en je krijgt vanzelf het antwoord. is dat misschien een icon?

Hoe kunnen we leer, naast het feit dat het een mode-icoon is, beoordelen op het gebied van duurzaamheid?

Voor mij heeft duurzaamheid te maken met waar en hoe en waarmee het is gelooid. Als je het op een duurzame manier verwerkt, onderhoudt en opslaat, kan het honderden jaren meegaan.

Bieden jullie training over ontwerp en afwerking aan als cursus op de Academy?

Ja, binnen de Leather Fashion Academy bieden we allerlei trainingen en cursussen aan die gaan van ontwerp (patroon maken) tot het afwerken van een compleet kledingstuk/product. Maar we bieden ook 1-daagse workshops aan, zoals Leren herkennen.

Ben je ooit naar verschillende grote bedrijven in de wereld gestuurd voor werk of studentstage?

Persoonlijk heb ik verschillende werkervaringen in binnen- en buitenland. Bij de Leather Fashion Academy hoeven studenten geen buitenlandse ervaring op te doen of stage te lopen bij een bedrijf. Dit is iets dat vaak organisch ontstaat.

Wie kan deelnemen aan de academie en hoe?

De Lfa is een professionele training en iedereen die gemotiveerd is om meer te leren over de juiste manier om het materiaal te verwerken is welkom. Voorafgaand aan de training en cursussen vindt altijd een intakegesprek plaats. Voor de 1-daagse workshop is geen voorkennis vereist. Alle informatie is te vinden op de website;

Tot slot, wat zou je willen zeggen tegen jonge mensen die net beginnen met het ambacht van leer en leerproducten, en tegen mensen die toegewijd zijn aan het vak?

Aan alle jongeren die geraakt zijn door het materiaal ‘Leer’ geef ik het advies om zoveel mogelijk verschillende technieken te leren bij zoveel mogelijk meesters. Reis veel en durf fouten te maken, daar leer je van. Hierdoor krijg je een brede opleiding en uiteindelijk je specialisme binnen de “leersector”. Mijn advies: kies een specialisatie waar je ogen van gaan stralen, je gedrevenheid en passie zullen er uiteindelijk voor zorgen dat je een Master wordt.

Mevrouw Hanneke Kramers, dank u voor uw kostbare tijd.