Leather Fashion al 50.000 jaar hip!

In 2005 ontdekte wetenschapper Marie Soressi (Universiteit Leiden) in een grot in de Dordogne een bijzonder stuk bot. Ouderdom: zo’n 50.000 jaar. Het bleek een deel van een specialistisch gereedschap voor leerbewerking, een zgn. ‘lissoir’. Maker: onmiskenbaar een Neanderthaler! Onder een overhangende rots 35 kilometer verderop vonden Soressi’s collega’s nog een paar vergelijkbare stukken van het zelfde type gereedschap. Soressi: “De Neanderthalers konden deze gereedschappen zelf maken en het ontwerp is zo perfect dat we het vandaag nog steeds gebruiken. Het is verbazingwekkend dat dit ontwerp vrijwel ongewijzigd al 50.000 jaar meegaat; zo goed is het op zijn taak berekend.” 

De lissoir wordt door moderne looiers ook wel slicker of burnisher genoemd en dat maakt ze misschien wel de enige ambachtslieden die nog dagelijks een uitvinding van de Neandertahlers gebruiken!

De gevonden lissoirs werden onderzocht door verschillende wetenschappers. In een pas gepubliceerd onderzoek vertelt onderzoekster Naomi Martisius van de Universiteit van California dat Neandertahlers erg kieskeurig waren over het gereedschap dat ze gebruikten. Uit haar onderzoek blijkt dat ze het liefst lekker sterke runder/bison ribben gebruikten voor hun lissoirs. Daar was wel moeilijker aan te komen dan de -meer voorradige maar minder sterke- hertenribben, dat was dan ook hun tweede keus. 

Een onlangs gevonden benen naald en een stukje getwijnd draad zijn extra aanwijzingen dat Neandertahlers méer deden met hun gelooide vellen dan die om zich heen wikkelen. Er werd waarschijnlijk genaaid! En dat betekent: Leather Fashion!

Volgens Chris Stringer, hoofd van de afdeling human origins van het Natural History Museum in London hadden ze “grote hersenen, een complexe samenleving en waren ze vakkundige gereedschapsmakers. Ze overleefden vele eeuwen onder moeilijke omstandigheden. Het beeld van grommende primitieve holbewoners moet nodig op de schop. Ze waren niet dom!” 

*Lissoir: Een speciaal gereedschap om de huid zachter, sterker en meer waterproof te maken.

bron: UPI https://www.upi.com/Science_News/2020/05/08/Neanderthals-preferred-bovine-bones-for-leather-making-tools/1381588959930/

bron: The Guardian: https://www.theguardian.com/science/2013/aug/12/neanderthals-invented-tool-leather-lissoir