Wat is Vegan Leather

Een echt mooie etalage kan je als een sterke magneet zomaar ineens een winkel binnen trekken. Dat overkwam me kort geleden weer eens toen ik in een winkelstraat werd getroffen door een smaakvolle display in briquetinten. Binnen viel mijn oog op een prachtige gevoerde winterjas. De verkoper vertelde me met enige trots dat het materiaal ‘vegan leather’ was. Daar wilde ik natuurlijk meteen het fijne van weten! Maar tot mijn teleurstelling kon de verkoper geen enkele informatie geven over de samenstelling of herkomst van zijn ‘veganistisch leer’. Ik bestudeerde het materiaal zorgvuldig en vond dat het meer leek op gewoon kunstleer. 

Veredeld skai?
Wat is vegan leer eigenlijk? Wanneer kun je een materiaal vegan noemen? Het lijkt me logisch om als eerste argument te nemen dat er geen dier aan te pas komt. Maar als het product vervolgens uit allerlei kustvezels en stoffen bestaat die zo uit aardoliedestillaten komen, dan is daar niks ‘vegan’ aan.
Dan is het kunstleer; een veredelde soort ‘skai’. Dat zijn materialen die zo goed mogelijk op leer moeten lijken maar waarvan de grondstoffen werkelijk uit van alles kunnen bestaan. Er zijn ook soorten kunstleer die -ook zonder een geweven matrix- heel goed in staat zijn om eigenschappen van echt leer te benaderen.
Maar mijn gevoel zegt dat vegan leather een materiaal met een organische, natuurlijke oorsprong zou moeten zijn en met een zo laag mogelijke milieubelasting. Zo wordt er in laboratoria hard gewerkt aan de ontwikkeling van leervervangers op basis van grondstoffen als schimmels, zeewier, plantaardige vezels en eiwitten. 

Een groot probleem lijkt me de naamgeving van nieuw ontwikkelde producten en de voorlichting er over aan producenten, tussenhandel en consument. 

Toeval bestaat niet!
Nou ja… Zat ik nog na te denken over die vegan leather winterjas, komt er een wel heel toepasselijke mail in mijn inbox! Aanstaande week organiseert de internationale leer-vakorganisatie (International Leather Maker) een conferentie in London waarbij precies deze vraagstukken prominent aan bod komen. Reuze interessant voor een echte leer-gek als ik.

Hoewel ik tot mijn spijt niet naartoe kan, zal ik zeker de uitkomsten nauwkeurig volgen en jullie op de hoogte houden van eventuele interessante ontwikkelingen…

 Hier de vertaalde aankondiging van de conferentie:
 ” De term ‘veganistisch leer’ wordt steeds meer gebruikt om materialen te beschrijven die worden gepromoot als een alternatief voor leer, maar er is een belangrijk debat over de geschiktheid van deze materialen. Zijn deze materialen echt duurzaam in vergelijking met echt leer?

Peter Hughes, Sustainability Lead van Eurofins | BLC, schetst de duurzaamheidsreferenties van veganistische alternatieven voor leer op de Leather & Sustainability in Retail Conference 2018 die op 15 november in het centrum van Londen plaatsvindt.

De presentatie omvat een overzicht van componenten voor ‘veganistisch leer’, een overzicht van enkele van de uitdagingen waarmee deze materialen worden geconfronteerd, waaronder naamgeving en een samenvatting van wat de term​ ​’duurzaam materiaal’ zou moeten behelzen.

De discussie richt zich degenen die betrokken zijn bij materiaalselectie voor productieprocessen en die de beschikbare materiaalopties willen begrijpen. Het doel is licht te werpen op enkele slecht begrepen argumenten en verkeerde informatie in de sector te achterhalen. Er zijn aanwijzingen dat consumenten steeds vaker vragen stellen over veganistische alternatieven voor leer en het is belangrijk voor hen die verantwoordelijk zijn voor het maken van materiaalkeuzes, dat ze duidelijk worden geïnformeerd over de impact van de beschikbare materiaalopties. “ 

Ik kan niet wachten om een stuk echt veganistisch leer te bemachtigen om er in mijn eigen opleiding mee aan de slag te gaan, want ook de LFA wil graag zo milieuverantwoord en diervriendelijk mogelijk werken.